Online sikkerhed og i virkeligheden à Hvordan sikrer du dig?

Ung mand arbejder på sin computer

Hvordan sikrer du dig bedst online og i virkeligheden?

Cybercrime er et voksende problem i vores digitaliserede verden. Ofte er man ikke klar over de risici, der lurer i forhold til at få computeren hacket eller blive udsat for andre former for online kriminalitet. Mange virksomheder ved slet ikke, at sikkerhedsbrud ofte skyldes menneskelige fejl.

Det er vigtigt både som virksomhed og som privatperson at have styr på informationssikkerheden. For ligesom man forsøger at skabe sikkerhed og tryghed i den virkelige verden, skal man også skabe sikkerhed og tryghed online.

Digital sikkerhed

Hvad er vigtigst at få styr på for at skabe digital sikkerhed i din virksomhed? Først og fremmest skal du sørge for at have et antivirusprogram, der installeres og tjekker alle mails automatisk. Det kan f.eks. være et professionelt produkt som McAfee Virusscan.

Dernæst er det en rigtig god idé at beskytte sin computer mod spyware, dvs. popup-reklamer eller programmer, der installerer sig selv uden brugerens samtykke. Ofte når man henter et gratis program fra internettet, følger der mere eller mindre skjulte programmer med, der kan have til formål at snyde brugeren af computeren eller udnytte data.

Her kan en popup-killer fra Google Toolbar være en brugbar løsning.

ung kvinde med computer + hund

Gode råd til digital sikkerhed

Bed dine medarbejdere om at lave et stærkt kodeord på mindst 12 tegn, som de kun bruger ét sted. Samtidig er det vigtigt, at de holder programmer på deres enheder opdaterede – det hjælper med at beskytte deres data.

Medarbejderne skal desuden tage backup af alle datafiler med jævne mellemrum (f.eks. to gange om måneden). Det behøver ikke at tage lang tid og er blot en vane, der skal indarbejdes som så meget andet.

Sidst, men ikke mindst skal du huske, at det er dit ansvar at klæde dine medarbejdere på i forhold til cybercrime. Online sikkerhed kommer, når man er tydelig og giver de rette redskaber til en bæredygtig sikkerhedskultur i virksomheden. Du skal vise dine ansatte, hvordan man bevidst skaber sikkerhed, når man håndterer lige netop jeres data.

Sikkerhed i virkeligheden

Ligesom man har brug for en ”cyber-vagthund” for at skabe sikkerhed online, kan det være en god idé at skabe sikkerhed hjemme, f.eks. i form af en hund. Hunden er menneskets bedste ven, siger vi, og det er ikke uden grund. En hund er trofast og passer på dig – ligesom cybersikring passer på dig i den digitale verden.

Men husk at det er vigtigt at aktivere din hund hver dag, for hunde reagerer ofte på manglende aktivering, f.eks. ved at blive stressede, passive eller hyperaktive. Der er mange måder at aktivere en hund på: Man kan lave ”fodersøg” i haven, hvor hunden aktivt skal deltage i at finde sin mad, man kan gå slalom mellem træerne i skoven, eller man kan købe et aktiveringsspil.

Og så kan man også investere i bolde, der nok skal få hunden aktiveret. For måske søger du efter en god bold til din hund? Her får du både råd og vejledning til, hvordan du vælger den bold, der passer allerbedst til lige netop din hund.